top of page

בית הכנסת החסידה הלבנה

תורגם על ידי עודד נויפלד
 oded@Polinvest.co.il 
נערך על ידי דניאל חיימוביץ
danielle.chaimovitz@gmail.com

תורגם מטקסט שהוכן ע"י עמותת בנטה קהן: http://fbk.org.pl/new/

1. 
בית הכנסת החסידה הלבנה
המרכז היהודי לתרבות וחינוך בוורוצלב    
בית הכנסת החסידה הלבנה שוחזר במלואו ונפתח מחדש בשנת 2010 הודות למענק מאיסלנד, ליכטנשטיין ונורבגיה באמצעות האיחוד האירופי (EEA), העיר וורוצלב, איחוד הקהילות היהודיות בפולין ועמותת בנטה קאהן אשר הובילה את פרויקט השיפוץ משנת 2006.

המבנה המחודש, 2013 


2.
רקע היסטורי
אחד המאפיינים של העיר וורוצלב לאורך ההיסטוריה הוא הגיוון התרבותי שבה. מיקומה בסמוך לנתיבי סחר והגירה, יחד עם חילופי שלטון רבים, תרמו להפיכתה לבית לעמים ולזרמים שונים.
תושבים יהודים, אשר קיים תיעוד לנוכחותם בעיר החל מהמאה ה-12, תרמו להתפתחותה הכלכלית ועיצוב פניה. עם זאת, השפעתם בתחומי התרבות והפוליטיקה, הייתה מוגבלת עקב בידוד ואפליה אשר היו מנת חלקם עד לתחילת תור הזהב של יהדות גרמניה, עם סיפוחה של העיר לפרוסיה. 

3.
בית הכנסת החסידה הלבנה, 1829

4. 
התוכניות להקמת בית הכנסת
תנועת ההשכלה הגיעה לפרוסיה בסוף המאה ה-18. בתקופה זו, הוענקו לאוכלוסייה היהודית זכויות ופריבילגיות שאפשרו לה לפרוח. בשנת 1790, מושל שלזיה, הרוזן קרל היינריך פון הוים, הציע לבנות בית כנסת אשר ישרת את הקהילה היהודית בעיר, ובמקביל יאפשר לרשויות שליטה מלאה על הקהילה. 
בית כנסת זה אמור היה להחליף את בתי התפילה הפזורים ברחבי העיר. יהודים אורתודוקסים, שראו באמנציפציה איום על זהותם הדתית דחו את הצעתו. ב-1820, ממשלת פרוסיה קידמה מחדש את התכנית להקים את בית הכנסת. 
המיקום שנבחר להקמת בית הכנסת היה מגרש ברחוב אנטוניגו הקדוש מספר 35, בו עמד בעבר פונדק ''החסידה הלבנה'' ומכאן גם שמו של בית הכנסת. מקור נוסף לשם זה הוא בית מלאכה לעיבוד עורות בבעלות משפחת שטורך (STORK  חסידה בלעז). למרות שהתכניות האדריכליות היו מוכנות ונאספו כספים לבניית בית הכנסת, הבניה נדחתה בשל מחלוקות פנימיות בין זרמים שונים בקהילה היהודית.

5.
השלמת המבנה
בשנת 1826 ביוזמה של יהודים ליברליים המשתייכים לאגודת "חברת אחים" הוגשו מחדש תכניות לבניית בית הכנסת. הבנייה החלה כעבור שנה בהובלתם של המשקיע יעקב פיליפ זילברשטיין, הבנאים שינדלר וטשוֹקֶה ומפקח הבנייה ת̣ילֶה. האדריכל הגרמני הנודע קרל פרדיננד לנגהאנס עיצב את הבניין בסגנון ניאו-קלאסי והצייר היהודי רפאל ביוֹב קישט את קירותיו הפנימיים. ב-10 באפריל 1829, שלושה עשר יום לפני טקס הפתיחה הרשמי של בית הכנסת, התקיימה בו התפילה הראשונה. 
בשמונה עשרה השנים הבאות, שימש הבניין כבית הכנסת של האגודה. בשנת 1847, הפך לבית הכנסת המרכזי של הזרם הליברלי בקהילה היהודית המקומית, אשר צמח בגודלו ובהשפעתו. 


בית הכנסת החדש, 1872

 

6.
מליברלי לאורתודוקסי
בשנת 1872 נבנה בית כנסת מפואר אשר נקרא "החדש", אליו עברו היהודים הליברלים שהותירו את בית הכנסת החסידה הלבנה לקהילה האורתודוקסית. מטעמים דתיים נבנו גרמי מדרגות חיצוניים עבור עזרת הנשים, בניה שפגעה במידת מה בקומפוזיציה של המבנה. שיפוץ שהחל בשנת 1905 על ידי פול וריכרד ארליך, הביא לבניית עזרת נשים מבטון בסגנון ניאו-רומנסקי. השדרוג הנרחב והמשמעותי ביותר בוצע בשנת 1929, ביובל המאה להקמת בית הכנסת. המבנה שופץ מבפנים ומבחוץ, הותקנו בו הסקה מרכזית, תאורה חשמלית, ובימה במרכז בית הכנסת.

בית הכנסת החדש 1938

 

7.
התקופה הנאצית
מאז 1854 הייתה מקום מושבו של בית המדרש לרבנים (JTS - סמינר תיאולוגי יהודי), שבו הוכשרו רבנים וחוקרים ברוח ביקורת מודרנית וידיעה מעמיקה של המקורות. בשנת 1925, האוכלוסייה היהודית של ברסלאו מנתה כ-23 אלף איש, והייתה הקהילה היהודית השלישית בגודלה בגרמניה.

בליל הבדולח ב-9 בנובמבר 1938 בו נשרפו מאות בתי כנסת בכל רחבי גרמניה, בית הכנסת החסידה הלבנה ניצל הודות לסמיכותו למבני מגורים בניגוד לגורלו של בית הכנסת החדש, שנשרף עד היסוד. בית הכנסת החסידה הלבנה המשיך לשמש כבית תפילה ליהודים אורתודוקסיים וליברליים כאחד, עד שגורשו. מאוחר יותר, הסבו הנאצים את מבנה בית הכנסת למוסך לתיקון כלי רכב ולמחסן עבור רכוש יהודי שנגזל. 

במהלך המלחמה, החצר שימשה כנקודת איסוף  היהודים לפני גירושם מהעיר (Umschlagplatz). 
כמחצית מיהודי ברסלאו הצליחו להימלט מגרמניה בדרכים שונות לפני הגירוש, היתר נרצחו במחנות ההשמדה. הקהילה היהודית בברסלאו חדלה מלהתקיים בשנת 1941.  


בית הכנסת החסידה הלבנה, 1988

 

8.

בית כנסת פולני
עם סיום המלחמה נקבעו גבולות חדשים באיזור והעיר עברה שינוי משמעותי. ברסלאו הפכה לוורוצלב הפולנית כאשר תושביה הגרמנים עזבו ובמקומם הגיעו פליטים מכל רחבי פולין. היהודים הפולנים ששרדו את השואה והתיישבו במקום לאחר המלחמה הקימו את וועד יהודי וורוצלב. ב-13 לאוגוסט 1945 הוועד עתר לראש העיר אלכסנדר ווכנייבסקי להשיב לידיו את בית הכנסת, אשר הוחזק באותה העת על ידי המיליציה. לאחר שהצליח להשיב את בית הכנסת לרשותו, שיפץ הוועד את הבניין והכשיר אותו מחדש למקום ראוי לתפילה. 

גלי הגירה יהודית מפולין, אפליה על-ידי הרשויות הקומוניסטיות וונדליזם שבוצע על ידי אלמונים תרמו להתדרדרות והזנחת הבניין. במהלך שנות השישים, שימש בית הכנסת כבית תפילה ומקום מפגש 
לאלפי היהודים שנותרו בוורוצלב. השלטונות הקומוניסטיים סגרו את בית הכנסת בשנת 1966, בטענה כי המבנה מסוכן לציבור. לאחר כשנה, הקהילה היהודית בוורוצלב התערבה וקיבלה היתר להשתמש בחלק התחתון של בית הכנסת בחגי ישראל.

 

9.
גל האנטישמיות בשנת 1968
שנת 1968 היוותה רגע דרמטי נוסף בהיסטוריה של הקהילה היהודית ושל בית הכנסת בוורוצלב. גל ההגירה האחרון, בעקבות גילויי האנטישמיות מצד השלטון הקומוניסטי, שם סוף לפעילות בית הכנסת.
בשנת 1974, הוחרם בית הכנסת על ידי הממשלה וניתן לאוניברסיטת וורוצלב לצורך הסבה לספרייה ולחדרי קריאה. תהליך ההסבה החל ב-1976 אך נעצר במהרה והבניין נותר נטוש ומצבו החל להידרדר בשל ההזנחה. לאחר 1984 הועבר הבניין לידי המרכז לתרבות ואומנות בעיריית וורוצלב על מנת לעשות בו שימוש בתור אולם להופעות אומנותיות. ההרס המתמשך – לו תרמו שתי שריפות שהתחוללו במקום – הוביל לשינוי נוסף בבעלות על המבנה. ב-1989, האקדמיה למוזיקה בוורוצלב תכננה להסב את הבניין לאולם קונצרטים. השיפוצים נעצרו זמן קצר לאחר שגג המבנה הוסר והבניין הנטוש התדרדר לכדי הרס מוחלט. הבעלות על הבניין עברה לידיים פרטיות בשנת 1992.

 

10. 
בית הכנסת החסידה הלבנה, 1988

בית הכנסת הקטן לאחר השיפוץ, 2015

דמוקרטיה 
למרות המהפך הפוליטי בשנת 1989 והיחס החיובי של השלטונות הדמוקרטיים החדשים, המקומיים והלאומיים, עברו מספר שנים עד שבית הכנסת החסידה הלבנה הושב לבעליו החוקיים, הקהילה היהודית של וורוצלב. יש להכיר תודה לקרדינל הנריק גוּלבינוביץ, הארכיבישוף לשעבר של וורוצלב, אשר שכנע את משרד התרבות והמורשת הפולנים לרכוש את הבניין מבעליו הפרטיים ולהחזירו לקהילה היהודית המחודשת של וורוצלב ב-10 לאפריל 1996.
אחד הראשונים שזיהה את הערך ההיסטורי בשימור בית הכנסת החסידה הלבנה היה אריק פ. באוס, יהודי יליד ברסלאו, אשר נפטר למרבה הצער לפני שהושלם השיפוץ. תפילת ראש השנה הראשונה נערכה בבית הכנסת ההרוס בספטמבר 1995. 

 

11.
שיקום על ידי הקהילה היהודית של וורוצלב
מאי 1996 סימן את תחילת תהליך השיקום, שהובילה אנה קושציוק, הארכיטקטית הראשית של פרויקט השיפוץ. העבודות התמקדו בהחלפת הגג, במימון העמותה לשיתוף פעולה פולני-גרמני Foundation for  Polish-German Cooperation. המשך תכניות לשיפוץ נוסף התבסס על תמונות ארכיון. בשבת 1998 הושלם השלב השלישי של השיפוץ בזכות תרומתן של חברת KGHM Polska Miedz S.A., עמותת לאודר  ועיריית וורוצלב.
בנובמבר 1998, 60 שנה לאחר ליל הבדולח, נערך בבית הכנסת טקס זיכרון מיוחד, בו הופיעה לראשונה  מקהלת בית הכנסת החסידה הלבנה, בניצוחו של סטאניסלב ריבארצ'יק.
בין הנוכחים היו ייז'י בוזק, לשעבר ראש ממשלת פולין, ובוגדן ז'דרויֶאבסקי  לשעבר ראש עיריית וורוצלב ומאוחר יותר שר התרבות והמורשת הלאומית. היה זה רגע שיא במאבק להשבתו ולהצלתו של בית הכנסת, בהובלת הרב הראשי לפולין - הרב מרדכי שודריך, וייז'י קיכלר , לשעבר ראש איחוד הקהילות של פולין ושל הקהילה היהודית בוורוצלב. תרומתו של ייז'י קיכלר ומסירותו לשחזור הראשוני של בית הכנסת הייתה משמעותית ביותר. עבודתו, יחד עם דוד רינגל ואנטול קאשן, נמשכה בתקופתם של ראשי הקהילה שנבחרו אחריו: איגנאצי איינהורן  וסגנו קלארה קוודזייסקה, קארול לבקוביץ' ויוסף קוזוך. 

 

12.
קרן בנטה קאהן
The Bente Kahan Foundation
ב-7 למאי 2005, הוקם המרכז היהודי לתרבות וחינוך בוורוצלב על ידי מנהלת המרכז - בנטה קאהן, זמרת ויוצרת יהודייה מנורבגיה. שנה לאחר מכן, ייסדה את הקרן הנקראת על שמה, יחד עם מאצ'יה סיגית, יזם חברתי מקומי. הקרן הצטרפה לנציגות המקומית של איגוד הקהילות היהודיות בפולין לצורך שיקום בית הכנסת החסידה הלבנה, ושיפוץ נוסף התבצע במימון עיריית וורוצלב.
ב-2008 , קרן בנטה קאהן קיבלה מענק מאיסלנד, ליכטנשטיין ונורבגיה באמצעות האיחוד האירופי (EEA), לצורך השלמת שיחזור המבנה ההיסטורי והרחבה הסובבת אותו. עלות הפרויקט הייתה כ-2.5 מיליון יורו. חלק מסכום זה נתרם על ידי עיריית וורוצלב, בתמיכתו של ראש העיר רפאל דוטקביץ ומועצת העיר, איגוד הקהילות היהודיות בפולין, בהובלת נשיא איגוד הקהילות היהודיות בפולין פיוטר קדלצ'יק וסגנו אנדז'יי זוזוּלה. הפרויקט הובל על ידי קרן בנטה קאהן בפיקוח של מארק מילצ'ארק, נציג הקרן הממלא את תפקידו בהתנדבות. טקס חנוכת בית הכנסת החסידה הלבנה התקיים ב-6 למאי 2010 במקביל לפתיחת תערוכת הקבע, שנשאה את הכותרת: היסטוריה שהושבה: חיים יהודיים בוורוצלב ובשלזיה תחתית.

 

13.
בית הכנסת החסידה הלבנה, 2010
המרכז היהודי לתרבות וחינוך בוורוצלב    

המרכז היהודי לתרבות וחינוך בוורוצלב פועל בהובלת קרן בנטה קאהן תוך שיתוף פעולה הדוק עם הקהילה היהודית של וורוצלב ובתמיכת עיריית וורוצלב. זהו מרכז תרבותי המהווה חלל לתערוכות, הקרנות סרטים, סדנאות, הרצאות, תחרויות וקונצרטים, כולל הופעות תיאטרון חינוכיות שנכתבו על ידי בנטה קאהן ונצפו על ידי יותר מעשרים וחמישה אלף צעירים מוורוצלב ושלזיה. פרויקטים רבים במרכז נערכים בשיתוף החוג ללימודי יהדות באוניברסיטת וורוצלב. 

 

14.
מקווה, 2013
מופעי "הבדלה" הכוללים מגוון רחב של מוזיקה יהודית מתקיימים במבנה מאז 1999. פסטיבל התרבות היהודית "ש̣מחה", מתקיים בכל אביב בבית הכנסת וסביבתו. אירועים אלו מאורגנים על ידי מר סטניסלב ריבארצ'יק מקרן פרוֹ ארטֶה 2002 (Pro Arte Foundation). בית הכנסת הינו חלק ממסלול התרבות המכונה רובע ארבעת הדתות, יחד עם הכנסיות האורתודוקסית המזרחית, הקתולית והלותרנית, במסגרתו מתקיימות פעילויות חינוך, תרבות ואירועים בין-דתיים. יוזמה משותפת זו נתמכת על ידי עיריית וורוצלב. 
הקהילה היהודית בוורוצלב כיום
הקהילה היהודית בוורוצלב ושלזיה תחתית מונה מעל 300 חברים. ראש הקהילה מאז 2012 הינו מר אלכסנדר (אולג) גלייכגויכט. הקהילה מציעה שירותים סוציאליים עבור חבריה המבוגרים, בנוסף למועדון נוער ובית ספר בימי ראשון  עבור צעירי הקהילה. במרכז היהודי מתקיימות תפילות שבת וחג, חגיגות ואירועים המציינים את החגים היהודיים, בהובלתו של רב הקהילה. הקהילה מפעילה מטבח וחדר אוכל כשרים ולאחרונה פתחה את בית הקפה הכשר, הראשון והיחיד בוורוצלב - CIZ קפה (וודקוביצה 9). "חידוש" - המגזין היהודי, יוצא לאור בוורוצלב החל משנת 2013. ניתן לרכוש את המהדורה האנגלית ב-CIZ Cafe או באינטרנט באתר com.chidusz.

מקווה, שטיבל ומרתף
הקהילה השלימה את שיפוץ בית הכנסת הקטן (שטיבל) בדצמבר 2015 בתמיכתן הנדיבה של עיריית וורוצלב, איחוד הקהילות היהודיות בפולין וקרן טאובה. הקרן והקהילה מתכננים להמשיך בשיפוץ בית הכנסת אשר יכלול את שיקום המקווה ההיסטורי, והקמת מרכז מולטימדיה במרתף.


תורגם על ידי עודד נויפלד  http://www.cometowroclaw.com oded@polinvest.co.il 
נערך על ידי דניאל חיימוביץdanielle.chaimovitz@gmail.com

תורגם מטקסט שהוכן ע"י עמותת בנטה קהן: http://fbk.org.pl/new/

bottom of page